Pur Logo

Tipy pro mytí nádobí

Musíte-li nádobí umývat ručně, dáme vám pár tipů, aby mytí nádobí bylo rychlé a účinné.

Tipy pro ruční mytí nádobí: teplota vody

U většiny nádobí je k mytí nejvhodnější teplá voda. Teplá voda pomáhá zbavit se některých bakterií a vypořádat se s mastnotou. Teplota vody by měla zpravidla činit 45 stupňů Celsia, nemusíte však při mytí skla vždy sahat po teploměru. Naplňte dřez vodou, která je dostatečně teplá tak, aby to v ní vašim holým rukám nebylo po dlouhou dobu nepříjemné. Ve většině případů není kůže schopna příliš dlouho vydržet teplotu nad 45 stupňů Celsia. Při mytí používejte pro usnadnění rukavice. Gumové rukavice chrání vaše ruce a mytí je tak snesitelnější.

Stejně tak důležitá je teplota vody při oplachování. Teplejší voda pomáhá odstraňovat jakýkoliv mycí prostředek a některé bakterie ulpívající na nádobí a urychluje schnutí nádobí v odkapávači. Redukuje také vznik skvrn a šmouh.

I přes naše doporučení umývat nádobí v teplé vodě, Pur byl vyvinut tak, aby účinkoval i při nižších teplotách (například při pokojové teplotě). Díky speciální enzymové technologii odstraňuje špínu a mastnoty a zároveň šetří energii.

Odstraňování mastnot a přilepeného jídla

Prostředky na mytí nádobí jako Pur obsahují jak polární část, která má ráda vodu, tak nepolární část, která má ráda olej, což napomáhá při oddělení tuku a jeho účinném odstranění z nádobí. Máte-li však co do činění s velkým množstvím mastnoty nebo dokonce přilepeným jídlem, nejlepším způsobem ošetření není škrabání, ale namočení nádobí do směsi teplé vody a několika kapek prostředku na mytí nádobí Pur. Stačí pouze několik minut a přilepené jídlo a mastnoty se snadno smyjí.

Jak šetřit vodou

Nejlepšími způsoby, jak šetřit vodou, jsou:

  • nevyměňovat vodu, jakmile zmizí pěna. Prostředek na mytí nádobí může být stále účinný a přítomen i bez bublin.
  • Předtím, než vložíte nádobí do dřezu, setřete co nejvíce zbytků jídla papírovou utěrkou. To pomůže snížit obsah nečistot a špíny ve vodě.
  • Před oplachováním umyjte pět nebo šest kusů nádobí. Nemusíte pouštět vodu a oplachovat jednotlivé kusy nádobí okamžitě po umytí.
  • Neumývejte nádobí jedno po druhém pod tekoucí vodou. Naplňte dřez nebo nádobu na nádobí, abyste šetřili vodou.

Postup při mytí nádobí

Zajímá vás, jak se má umývat nádobí? Abychom vám to usnadnili, uvádíme pár tipů pro mytí nádobí.

  1. Naplňte dřez nebo nádobu teplou vodou.
  2. Přidejte do ní několik kapek prostředku na mytí nádobí Pur. Správná dávka se bude lišit v závislosti na druhu vámi zvoleného mycího prostředku.
  3. Před mytím setřete z nádobí přebytečné jídlo.
  4. Nejdříve umyjte sklo, talíře a náčiní. Nejšpinavější nádobí, hrnce a pánve nechejte na později.
  5. Mycí prostředek z každého nádobí důkladně opláchněte.
  6. Nechte uschnout na vzduchu v odkapávači na nádobí nebo utřete utěrkou.
  7. Nezapomeňte vyprat kuchyňské utěrky, kartáče nebo hadříky, které používáte, aby byly čisté pro další mytí.

Používání odkapávače na nádobí k sušení

Nejspíš budete v pokušení vysušit všechno nádobí utěrkou, ale ne vždy je to ta nejlepší volba. Utírání je časově náročné a namáhavé v závislosti na množství nádobí. Sušení v odkapávači na nádobí je často lepší možností, jelikož nádobí samo důkladně uschne před uklizením na místo.

Mějte na paměti, že vlhkost z nádobí odkapává na desku pod odkapávačem na nádobí. Nemá-li odkapávač gumové nebo plastové dno k zachycení vody, umístěte pod něj plech na pečení.

Umývejte nádobí rychle a efektivně díky těmto tipům pro mytí nádobí.