Pur Logo

Jak mýt nádobí

Znáte ten pocit, když se po slavnostním jídle ve dřezu nahromadí nádobí a vy ani nevíte, kde začít s mytím? A přejete si jen, aby špinavé pánve, talíře, šálky a ostatní nádobí zmizely jako mávnutím kouzelného proutku? Správné mytí nádobí vám může ušetřit spoustu času a námahy. Proto jsme pro vás vytvořili krátký návod.

Jaké pomůcky potřebujete?

Existuje několik pomůcek, které mohou usnadnit mytí, drhnutí a sušení nádobí, včetně:

  • přípravku na mytí nádobí,
  • houbiček,
  • hadříků,
  • kartáčů,
  • kovových drátěnek,
  • gumových rukavic,
  • kuchyňských utěrek,
  • odkapávače na nádobí.

K odstranění zbytků jídla jsou často nejvhodnější kartáče s nylonovými štětinami, jelikož se na nich usazuje méně bakterií. Buďte opatrní při používání kovových drátěnek na nádobí. Ačkoliv mohou pomoci s rychlým uvolňováním nalepeného jídla, mohou také poškrábat povrchy vašeho nádobí.

Roztřídění nádobí

Nejdříve je zapotřebí nádobí roztřídit v pořadí, ve kterém ho budete mýt. Vždy začínejte s nejméně znečištěným nádobím. Voda na nádobí tak zůstane déle čistá. Patří sem:

  • sklenice,
  • šálky,
  • příbory.

Další krok spočívá v odstranění skvrn od jídla a zbytků jídla z talířů a mís. Silně znečištěné a mastné nádobí, jako  hrnce a pánve by se měly umývat naposled. Je-li na nádobí přilepené jídlo nebo připálený tuk, je dobré je před mytím namočit, aby se špína, jídlo a nečistoty uvolnily a nádobí se tak mohlo snadněji umýt. S přípravkem na mytí nádobí Pur zabere namáčení pouze pár minut a následné mytí nádobí je ještě snadnější.

Po použití a před mytím pokud možno seškrábněte jídlo z talířů. Nejenže se tak nádobí lépe myje, ale brání to také přilepení jídla a voda na nádobí zůstává čistější.

Výběr správného přípravku na mytí nádobí

Výběr správného přípravku na mytí nádobí je zásadní jak pro vaše talíře a hrnky, tak pro vaše ruce. Vysoce účinný přípravek Pur byl vyvinut s cílem vyřešit problémy při mytí nádobí a bojovat se škrobem, mastnotami a připáleninami. Díky účinné kombinaci silného prášku rozpouštějícího mastnoty a technologie s dvojitým enzymem se bude vaše nádobí opět lesknout, aniž byste je museli násilně drhnout. Máte-li suchou nebo citlivou pokožku, použijte jemnější přípravek na mytí nádobí jako například Pur Secrets of Care. Díky hodnotě pH, která je šetrná k pokožce, je doporučován i dermatology.

Teplá versus studená voda

Teplá voda se většinou doporučuje pro vypořádání se s tukem a odstranění bakterií. Aby bylo dosaženo optimálního výsledku, teplota vody na mytí nádobí by měla obvykle činit alespoň 45 stupňů Celsia. Tato teplota nebude pro vaše ruce příjemná, nezapomeňte použít rukavice. Přípravek na mytí nádobí Pur byl vyvinut s vynikající enzymovou technologií a je tedy účinný při mírnějších teplotách, méně náročnější na spotřebu energie a šetrnější k životnímu prostředí. Nezapomeňte vodu vyměnit, jakmile zchladne a zašpiní se.

Používání správné dávky přípravku na mytí nádobí

Nejspíš vás zajímá, jaké množství přípravku na mytí nádobí se má používat při ručním mytí. To je často dáno vámi používaným druhem přípravku na mytí nádobí. Při běžném mytí nádobí stačí použít malé množství přípravku Pur; budete potřebovat pouze 3 ml mycího prostředku na každých 5 litrů vody. Na znečištěné nádobí použijte 5 ml (jednu lžíci) na každý 1 litr vody.

Oplachování nádobí

Doporučujeme vám, abyste po umytí pěti či šesti kusů nádobí důkladně opláchli teplou vodou. Teplá voda pomáhá odstranit zbývající špínu, nečistoty, mycí prostředek a bakterie zanechané na nádobí. Nádobí navíc rychleji schne, což redukuje vznik skvrn a šmouh. Pro dosažení rychlejších výsledků by měla být oplachovací voda o trochu teplejší než voda na mytí nádobí, avšak i pokojová teplota funguje dobře.

Sušení nádobí: utírání utěrkou, nebo sušení na vzduchu v odkapávači na nádobí?

Utíráte-li nádobí utěrkou, můžete je okamžitě uklízet. Avšak utírání může být časově náročné. Sušení nádobí na vzduchu v odkapávači je často lepší volbou, i když možná budete muset čekat déle.

Suché nádobí pak můžete uklidit tam, kam patří.

Čištění dřezu a pomůcek k mytí nádobí

Po umytí nádobí vyčistěte dřez přípravkem na mytí nádobí, abyste se zbavili choroboplodných zárodků, bakterií a špíny, které mohou ulpívat v dřezu, na deskách a troubě. Také se musíte postarat o kuchyňské pomůcky. Kuchyňské utěrky, houbičky a další kuchyňské pomůcky pravidelně vyměňujte, aby byly bez choroboplodných zárodků a bakterií.

Ušetřete si čas a úsilí při mytí nádobí dodržováním těchto detailně popsaných pokynů pro mytí nádobí.