Pur Logo

Hummus, baba ghanoush a mrkvový salát

Přísady
Porce: 4

  • 2 lilky
  • 400 g mrkve
  • 250 g cizrny (konzervované nebo sušené)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 citrony
  • 10 g máty
  • 50 g brusinek (sušených)
  • 30 g dýňových semínek
  • 5 lžic tahini
  • 1 lžíce bílého jogurtu (3,8 % tuku)
  • 2 větvičky tymiánu
  • 2 lžičky kmínu
  • 50 ml vody
  • 5 lžic olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • zeleninové tyčinky k servírování

Náčiní: trouba, prkénko, nůž, škrabka na zeleninu, čtyřstranné struhadlo, malá smažicí pánev, vařečka, velká mísa, kuchyňský robot 

Předehřejte troubu na 200 °C. Přeřízněte lilky podélně na půl, dužinu nařízněte do mřížky a pokapejte trochou olivového oleje. Opečte přibližně 30 až 40 minut doměkka. Poté nechejte zchladnout.

Jemně nasekejte mátu do mrkvového salátu. Oloupejte a nastrouhejte mrkev.

Opečte dýňová semínka, dokud neucítíte vůni.

Posypejte nastrouhanou mrkev nasekanou mátou, osmaženými dýňovými semínky, brusinkami, polovinou kmínu a pokapejte citronovou šťávou a troškou olivového oleje. Osolte a opepřete a nechejte 10 až 20 minut odpočívat.

Nyní si připravte hummus. Rozmačkejte cizrnu s oloupaným česnekem a smíchejte s tahini, olivovým olejem, vodou, troškou citronové šťávy, zbývajícím kmínem, solí a pepřem. Přeneste do mísy.

Lilkový dip připravíte vyškrábnutím měkké dužiny lilku a nasekáním najemno. Přeneste do velké mísy.# Nezapomeňte nechat lilek před dalším zpracováním zchladnout.

Nyní nasekejte najemno listy tymiánu a česnek a přidejte je do lilkové kaše společně s troškou tahini, bílým jogurtem a citronovou šťávou. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Osolte a opepřete. Vychutnejte si mezze talíř s čerstvými zeleninovými tyčinkami!

Bojíte se nepořádku? Nemáte se čeho bát!

Až si užijete chvilky potěšení #enjoytogether, nemusíte si dělat starosti se špinavým nádobím.

Pur dokáže odstranit i tu nejodolnější špínu, jako jsou tuky a spáleniny. Vaše nádobí bude znovu dokonale čisté.